buitenland-vakantie.nl
27mrt

Cultuur en historie van Versilia

Lucca 

In de cultuur en historie van Versilia spelen de Etrusken een rol van betekenis. Zij waren de stichters van de stad Lucca en deze werd een onderdeel van het Romeinse Rijk in 180 voor Christus. Lucca was in de Romeinse tijd een tamelijk belangrijke stad, want het lag op een kruispunt van drie wegen. De Via Cassia, de Via Aurelia en de Via Claudia. Het rechthoekige schaakbordpatroon van het stadscentrum herinnert aan het Romeinse stratenplan. 

Munten 

Gedurende het Longobardische Rijk was Lucca de zetel van een hertog en had het recht op eigen munten. De stad werd in het begin van de 11e eeuw welvarend door de zijdehandel en werd hierdoor een rivaal van Byzantium. Als hoofdstad van het markgraafschap Toscane was Lucca min of meer onafhankelijk. 

buitenland-vakantie.nl

Mathilde van Toscane 

Na de dood van gravin Mathilde van Toscane in 1115 begon Lucca zich om te vormen tot een zelfstandige commune. Lucca bleef toen, gedurende bijna 700 jaar, een onafhankelijke republiek. Door interne twisten slaagde Uguccione della Faggiuola erin van Lucca zelfs de belangrijkste staat van Centraal-Italië te maken. 

Guinigi 

In de eerste helft van de 15e eeuw werd Lucca bestuurd door Paolo Guinigi. Hij verfraaide de stad, onder andere met het Palazzo Guinigi. In de 15e eeuw en 16e eeuw moest de stad zich verdedigen tegen Florence. Uit die tijd stamt de brede stadsmuur, die nog steeds het volledige centrum omsluit en waarover gewandeld kan worden. De cultuur en historie van Versilia werkt inspirerend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *