09mei

Voor de eerste keer vliegen? Tips om jezelf te redden op Schiphol

Ga je binnenkort voor de eerste keer vliegen? Reizen met het vliegtuig is tegenwoordig zo ingeburgerd dat bijna iedereen het wel eens heeft gedaan. Maar als je nog nooit eerder hebt gevlogen kan het best spannend zijn. Zeker als je ook nog eens vertrekt vanaf Schiphol, één van de drukste vliegvelden ter wereld. Daarom volgen hier een aantal tips om jezelf te redden voorafgaand aan je eerste vliegreis vanaf Schiphol.

Bereid jezelf goed voor
Een zorgeloze reis begint altijd met een goede voorbereiding. Zorg ten eerste dat je alle belangrijke reisdocumenten die je nodig gaat hebben op tijd op orde hebt. Voor sommige bestemmingen heb je bijvoorbeeld een visum nodig. En met een verlopen paspoort kom je niet ver.

Tegenwoordig is online inchecken een echte aanrader. Op die manier laat je alvast weten dat je aanwezig gaat zijn en kun je van tevoren al een stoel kiezen. Online inchecken kan vanaf een paar dagen voor je vlucht. Vergeet ook niet om de dag voor vertrek de actuele vertrektijden in de gaten te houden. Die kunnen namelijk nog wel eens veranderen.

Reis op tijd naar Schiphol
Op de dag van vertrek is het belangrijk om op tijd op Schiphol aanwezig te zijn. Doorgaans wordt aangeraden om minstens twee uur van tevoren te rekenen, voor intercontinentale vluchten zelfs drie.

Je kunt met de auto naar Schiphol reizen, maar om parkeerstress te voorkomen is de trein of een goedkope taxi naar Schiphol misschien een betere optie. Zo heb je je aankomsttijd wat beter in de hand.

De vertrekhal
Je bent aangekomen in de vertrekhal, maar wat dan? De grootte van de hal en de mensenmassa die er rondloopt kan overweldigend zijn als je nog nooit eerder hebt gevlogen. Het belangrijkste is om gewoon goed op de borden te kijken waar je moet zijn. Allereerst is het zaak om in te checken, als je dat online nog niet gedaan hebt. Heb je dat al wel gedaan, dan moet je je bagage nog inleveren. Kijk van tevoren goed hoeveel kilo aan ruimbagage maximaal is toegestaan.

Snel door de security heen
Ben je je bagage kwijt en heb je je instapkaart gekregen, dan kun je doorlopen naar de security check. Hier kun je wel eens lang in de rij komen te staan, maar als je goed de instructies volgt ben je er zelf snel doorheen. Zo moet je bijvoorbeeld je jas, je riem en losse spullen zoals je mobiele telefoon laten scannen. Ook je handbagage moet gescand worden. Denk eraan dat elektronische apparaten als je laptop uit je tas moeten worden gehaald. Hetzelfde geldt voor vloeistoffen, die je apart moet verpakken in plastic zakjes. Bovendien mag er in deze verpakkingen niet meer dan 100 milliliter vloeistof zitten.

Richting de gate
Het moeilijkste deel heb je nu gehad. Als je nog voldoende tijd over hebt kun je lekker wat gaan eten of tax-free gaan shoppen. Maar denk er wel om op tijd naar je gate te gaan. Sommige gates zijn namelijk nog een behoorlijk eind lopen. Op je instapkaart vind je bij welke gate je vliegtuig vertrekt. Wacht bij de gate rustig tot er omgeroepen wordt dat iedereen het vliegtuig mag binnengaan. Eenmaal het toestel ingestapt? Gefeliciteerd, je hebt Schiphol overleefd!

Maak je geen zorgen
Ben je na het lezen van dit artikel nog steeds zenuwachtig voor je eerste keer vliegen? Maak je vooral geen zorgen. Op Schiphol is voldoende personeel aanwezig die je kan helpen als je ergens niet uitkomt. En vergeet ook niet dat vliegen nog altijd één van de veiligste manieren van transport is, veiliger dan autorijden. Dus probeer maar gewoon te genieten van de ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *